Project Description

Buvicid K

VIZES SZUSZPENZIÓ KONCENTRÁTUM (SC)

A Buvicid K hatóanyaga, a kaptán, kontakt gombaölő szer, amely protektív, azaz a fertőzés kialakulását megakadályozó módon védi a növényt. A kellő hatékonyság elérésének érdekében tehát a gombaölő szer által kialakított védőrétegnek a fertőzés bekövetkezte előtt létre kell jönnie. Emiatt a lomb permetezésekor a tökéletes fedettségre nagy figyelmet kell fordítani.

Hatóanyag: kaptán (31% (m/m), 370g/L)

Széles hatásspektrumának köszönhetően a Buvicid K számos kultúrában (almástermésűek: alma, körte, birs, naspolya; csonthéjasok: cseresznye, meggy, szilva, nektarin, mandula, kajszi), sokféle kórokozó ellen rendelkezik engedéllyel. A Buvicid K további kedvező tulajdonsága, hogy a kórokozót még a fertőzés bekövetkezte előtt elpusztítja. Ezen túl a méhekre nem veszélyes, így szükség esetén a virágzás alatt is használható. Fitotoxikus tüneteket a javasolt technológia betartása mellett nem okoz. Serkenti a gyümölcs felületén a viaszréteg kialakulását, élettani hatása eredményeként elősegíti a gyümölcs hosszabb tárolhatóságát is.

A Buvicid K esetében a kaptán hatóanyag hektáronkénti javasolt mennyisége lényegesen kisebb a konkurrens termékekhez viszonyítva, mégis vetekszik, sőt megelőzi azokat hatékonyság tekintetében. Ennek hátterében a Buvicid K növényi olaj tartalma áll. E segédanyag sokkal jobb, hosszantartóbb, az időjárási körülményektől kevésbé függő tapadást biztosít a kaptán számára. Az olajtartalomnak köszönhetően a hatékonyság elvesztése nélkül sikerült a hatóanyag mennyiségét csökkenteni, ez pedig a termék árát teszi igen kedvezővé.

Kísérletek dokumentációi

BUVICID K 370 SC AZ ŐSZIBARANCK TRAFINÁS BETEGSÉGE ELLEN

Javasolt technológia

Almástermésű kultúrákban: 2,2-3,0 L/ha adagban, a lombtömeg méretétől függően 800-1500 L/ha permetlé-mennyiséggel, varasodás ellen az aszkospóra szóródás időszakában, megelőző módon célszerű elkezdeni a kezelést, és a fertőzés erőssége alapján 7-10 naponkénti gyakorisággal szükséges megismételni. Járványveszélyes időszakban a magasabb dózis alkalmazása javasolt. Az érési időszakban végzett kétszeri kezelés kedvező hatású a tárolási betegségek ellen. Egy
tenyészidőszakban legföljebb 10 alkalommal használhatjuk.

Csonthéjas kultúrákban: csonthéjasok monilíniás betegsége ellen 2,2-3,0 L/ha adagban, a lombtömegtől, vagy koronamérettől függően 800-1200 L/ha permetlé-mennyiséggel permetezendő. Hűvös, csapadékos, időjárás esetén 3 alkalommal, először a virágzás kezdetén, majd fővirágzásban és végül a virágzás végén javasolt kijuttatni. A telelő, majd tavasszal, virágzáskor fertőző kórokozótömeg eredményesen csökkenthető a nyugalmi állapotban, de legkésőbb rügypattanáskor kijuttatott Vegesol R, vagy Vegesol eReS lemosásszerű alkalmazásával is.

Tafrinás levélfodrosodás ellen nektarinban a védekezést a virágzástól kell elkezdeni és a fertőzési viszonyoktól függően 7-10 naponként megismételni, 2,2-3,0 L/ha dózisban. Egy tenyészidőszakban legföljebb 6 alkalommal használhatjuk. A készítmény hatásfokozó adalékanyagot tartalmaz, amely nagymértékben javítja a kaptán szürkepenész (Botrytis) elleni hatékonyságát.

Forgalmazási kategória: I.
Méhveszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles
Kiszerelés térfogata: 1 liter, 5 liter, 20 liter, csomagolóeszköz anyaga: PE
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 4 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 10 nap
A gyártó által vállalt eltarthatósági idő: 3 év

buvicid k biztonsági adatlap
buvicid k engedélyokirat