Project Description

Vegastar

NÖVÉNYKONDÍCIONÁLÓ KÉSZÍTMÉNY A KITE ZRT. KIZÁRÓLAGOS FORGALMAZÁSÁVAL

A növények különböző részei más-más feladat ellátásáért felelősek, a hajszálgyökereken található gyökérszőrök is nélkülözhetetlenek a helyes működéshez. Ezek látják el ugyanis vízzel és tápelemekkel a növényi szervezetet.

A tápelemek felvételének folyamatát aktív transzportnak nevezik. A növény ekkor energiát fordít arra, hogy a tápelemek a talajból a sejtmembránokon keresztül a gyökérbe juthassanak. Az egészséges gyökérzet tápanyag- és vízfelvevő képessége a gyökérszőrök által megnövekedett felület révén biztosított.

Hatóanyag: @@@

Ezzel szemben a növény levele egészen eltérő feladat elvégzéséért felelős. Napfényt gyűjt, fotoszintetizál, szénhidrátokat szállít más növényi részek felé, emellett vizet párologtat, és gázcserét is folytat. Felületük viaszos, ami áthatolhatatlanná teszi azokat a víz és a széndioxid számára. A gázcsere-nyílások a levélfelület mintegy tíz százalékát teszik ki, ezeken keresztül történik a gázcsere és a víz párologtatásának java.

A levélen keresztüli növénytápláláskor a tápelemeknek két lehetőségük van a hasznosulásra. Vagy a viaszrétegen képesek áthatolni, vagy a gázcsere-nyílásokon át jutnak a levélbe. A szervetlen ionoknak csak nagyon kis mennyisége képes a felületen keresztül felszívódni. A makroelemek (NPK) ilyetén kijuttatása ezért nem hatékony. A mikroelemek levélen keresztüli kijuttatása azonban eredményes lehet, ha éppen ezek hiányát szenvedi a növény. Ha a talaj adottságai miatt áll elő a mikroelemek hiánya, akkor a levélen keresztüli kijuttatásnál eredményesebb a startertrágyázás, ekkor közvetlenül a fejlődő gyökérzethez adagolhatjuk a mikroelemeket.

A talajból azonban korlátozott lehet a tápelemek felvétele, még akkor is, ha a szükséges mennyiséget időben kijuttattuk a növények számára. Ez a jelenség a talaj vízhiánya miatt alakul ki leggyakrabban. Az aszályos időben tehát gyakrabban számolnunk kell a tápanyaghiány tüneteivel, és annak minden káros következményével.

Éghajlatunk változik, egyre többször éljük át a hosszan tartó csapadékmentes időszakokat. Az esőt öntözés híján ugyan nem pótolhatjuk, azonban mégis sokat tehetünk ilyen időjárási körülmények között is a növényeink egészséges, tápanyaghiánytól mentes fejlődéséért. A kutatások egyik iránya, hogy géntechnológia eljárásokkal (GMO) fokozzák a termesztett növények szárazságtűrését, a másik pedig olyan növénykondicionáló készítmények előállítása, amelyek segítenek a növények vízhiányos időszakokban kialakult stressz helyzetének leküzdésében. Ennek a kutató-fejlesztő munkának eredményeként született meg a VEGASTAR márkanevű kukorica növénykondicionáló készítmény. Összetétele az általános – esetenként növényspecifikus – levéltrágyáktól eltérően a kezelt növények szárazságtűrésének fokozására lett kifejlesztve. Ezért a VEGASTAR nem elsősorban a növekedés stimulálását, hanem a növény vízháztartásának optimalizálását, illetve párologtatási kényszerét (transzspiráció) befolyásolják csapadékszegény időszakban. A kalcium-oxid (CaO – 8 m/m%), a kén (S – 8 m/m%), a réz (Cu – 2,6 m/m%) és a cink (Zn – 2,0 m/m%), továbbá egyéb, kisebb mennyiségben jelenlévő mikroelemek felhasználásával olyan készítmény, amely hathatós segítséget biztosít az aszályban tápelem-hiánnyal küzdő kukoricaállománynak. A VEGASTAR az aszályos időszak kialakulása előtt, a kukorica 6-7 leveles korában alkalmazandó. Későbbi kijuttatás is indokolt lehet, ekkor azonban a növények magassága miatt hidas traktor, vagy önjáró permetezőgép szükséges a kijuttatáshoz.

Vegastar biztonsági adatlap